КАКВО НИ ПРЕЧИ ДА ПОСТИГНЕМ ЦЕЛТА СИ?

 

Учителю, попитал веднъж един ученик, защо има трудности, които ни пречат да постигнем целта, отклоняват ни от избрания път, опитват се да ни принудят да признаем слабостта си?

„Това, което наричате трудности“, отговорил Учителят, „всъщност е част от вашата цел! Спрете да се борите. Просто помислете за това и го вземете предвид, когато избирате път.

Представете си, че стреляте с лък. Целта е далеч и не можете да я видите, защото на земята е паднала гъста утринна мъгла.

Бориш ли се с мъглата? Не, вие чакате да духне вятър и мъглата да се разсее. Сега целта е видима, но вятърът отклонява полета на вашата стрела.

Бориш ли се с вятъра? Не, просто определяте посоката му и правите корекции, като стреляйки от малко по-различен ъгъл. Лъкът ти е голям и тежък, нямаш достатъчно сила да теглиш тетивата. Борите ли се с лъка? Не, вие тренирате мускулите си, като всеки път дърпате тетивата все повече и повече.

„Но има хора, които стрелят от лек и гъвкав лък при ясно и спокойно време“, каза обидено студентът. Защо само моят изстрел среща толкова много препятствия по пътя си? Дали Вселената не пречи на моето развитие?

„Никога не гледай другите“, усмихна се Учителят. „Всеки избира своя лък, собствена мишена и собствено време за стрелба. За някои целта е точно попадение, за други – възможността да се научат да стрелят.

Учителят понижи глас и се наведе към ученика:

„Искам също да ти кажа една ужасна тайна, момчето ми: Вселената не се интересува от теб. Тя не се съпротивлява на нищо и не помага на никого. Мъглата не пада на земята, за да попречи на изстрела ти, вятърът не започва да духа, за да отклони стрелата ти, тежкия лък не е създаден от стрелеца, за да те накара да осъзнаеш слабостта си. Всичко това съществува само по себе си, независимо от твоето желание. Ти реши, че можеш да уцелиш целта точно в центъра при тези условия. Затова или спри да се оплакваш от трудностите и започни да стреляш, или усмири гордостта си и си избери по-лесна мишена. Цел, по която може да стреляш от упор“ .




Коментари

Популярни публикации от този блог

ЗА КАКВО ПЛАЩАМЕ КОГАТО НАШИТЕ ДЕЦА ТРЕНИРАТ БОЙНИ ИЗКУСТВА?

БУШИДО – КОДЕКСЪТ НА САМУРАЯ

СЕНСЕЙ, СЕМПАЙ И СЕЙТО – ОСНОВИТЕ НА ДОБРОТО ДОДЖО

ИСТОРИЯТА НА АЙКИДО І ЧАСТ

СРЕЩАТА НА ДВАМАТА ГИГАНТИ В БОЙНИТЕ ИЗКУСТВА – МОРИХЕЙ УЕШИБА И ДЖИГОРО КАНО