СРЕЩАТА НА ДВАМАТА ГИГАНТИ В БОЙНИТЕ ИЗКУСТВА – МОРИХЕЙ УЕШИБА И ДЖИГОРО КАНО

 

Много хора са чували за създателят на джудо, Джигоро Кано – една личност, която променя света на бойните изкуства и го прави такъв, какъвто повечето хора днес го познават.

За тези, които не знаят Джигоро Кано е човекът, който въвежда в употреба кейко ги – дрехите за тренировки на бойни изкуства, по известни като кимоно, което не е правилен термин. Той е човекът, който въвежда ученическите  и майсторските степени в джудо (по-познати като кю и дан), които в последствие са приети от всички японски бойни изкуства. Той е първият азиатец, член на Международния олимпийски комитет. Много може да се пише и говори за заслугите на този скромен човек, но това ще бъде тема на отделна статия.

Днес бих искал да ви разкажа за една малко известна случка – срещата между Джигоро Кано и Морихей Уешиба – създателят на айкидо. Вероятно много са чували за Морихей Уешиба, особено тези, които са се срещали макар и за малко с айкидо. Повече за Морихей Уешиба можете да прочетете на адрес: https://onthewaymy.blogspot.com/2020/03/blog-post.html.

Срещите между такива хора не са случайност и винаги пораждат промени. Те са като избухване на свръхнова звезда в космоса, която озарява небосклона със силна светлина.

За една такава среща между Джигоро Кано и Морихей Уешиба разказва Канзоу Миура в своята книга „Скок на духа – свръх човек“ издадена през 1932 г. от издателство Нито Шоин. В нея авторът описва своите разговори с Морихей Уешиба, който по това време използвал името Моритака.

Малко хора знаят, че в началото на пролетта на 1930 година Морихей Уешиба участвал в демонстрации на бойни изкуства в Императорската японска армейска академия. Тя била главното офицерско училище за обучение на имперската японска армия. 


Морихей Уешиба предизвикал майстори по джудо и кендо да го атакуват. Няколко майстори по джудо, всичките 5 – 6 дан приели предизвикателството на Морихей и го атакували. Всичките били хвърлени с лекота, а от страни изглеждало все едно някой си играе с малки котенца. Дори когато трима силни мъже го хванали за врата и двете ръце, те полетели като листа хартия от повей на вятър. Младите представители на Кодокан били като деца пред Тенгу (митично същество от японската митология), с които Морихей се справил без проблем.

Когато бил запитан какво точно преподава в Кодокан, Джигоро Кано отговорил, че „Кодокан не е Будо. Това е просто физическо възпитание”. Ето защо той бил силно впечатлен от г-н Уешиба.

Няколко майстори по кендо също се включили в предизвикателството отправено от Морихей. Независимо от ранга им в кендо, който и да опитал, не могъл да го докосне с меча си. Всеки който  се опитал, бил поразен или се сгромолясвал с трясък.

През 1930 г. Морихей Уешиба се сдобил с място в Ушигоме, Вакамацу-чо и започнал изграждането на ново доджо. Докато се изграждало новото доджо, той създал временно доджо в Меджиродай и именно там той бил посетен от Джигоро Кано, който бил много впечатлен от техниката на Морихей и го похвалил, казвайки: „Това е моят идеал за будо!“

Малко след това Джигоро Кано изпратил благодарствено писмо до Морихей Уешиба.

Уважаеми Господине,

Искрено Ви благодаря за гостоприемството, което получих, когато ви посетих онзи ден. Както Ви споменах, бих искал да избера няколко сериозни хора, които да се обучават при вас. Потърсих и избрах мъж на име Такеда, същия човек, който ме придружи, когато ви посетих, и в допълнение, още един човек на име Мочидзуки. Говорих с г-н Шуичи Нагаока да ви посети в някой от следващите дни, за да отправи официално искането от мое име, така че, моля, обсъдете въпроса с него.

Приемете отново моите благодарности за вашето гостоприемство и моля, обърнете внимание на искането, съдържащо се в това писмо“.

Джигоро Кано


Писмо от Джигоро Кано до Морихей Уешиба, с което представя Минору Мочизуки и Джиро Такеда, изпратени от Кодокан (главната квартира на джудо) да тренират в Кобукан (главната квартира на айкидо по това време) - 28 октомври 1930 г.

Линк към демонстрация на Морихей Уешиба: 

https://www.youtube.com/watch?v=gLJeMCIQLG0


БИБЛИОГРАФИЯ:

A Leap of the Spirit – Moritaka (Morihei) Ueshiba in 1932  https://www.aikidosangenkai.org/blog/leap-spirit-moritaka-morihei-ueshiba/

Morihei Ueshiba https://rasboimartialarts.weebly.com/morihei-ueshiba.html

Remembering O-Sensei Part 2 – The Myth and the Man

https://kjaikido.wordpress.com/2015/12/22/remembering-o-sensei-part-2-the-myth-and-the-man/


Коментари

Популярни публикации от този блог

ЗА КАКВО ПЛАЩАМЕ КОГАТО НАШИТЕ ДЕЦА ТРЕНИРАТ БОЙНИ ИЗКУСТВА?

БУШИДО – КОДЕКСЪТ НА САМУРАЯ

СЕНСЕЙ, СЕМПАЙ И СЕЙТО – ОСНОВИТЕ НА ДОБРОТО ДОДЖО

ИСТОРИЯТА НА АЙКИДО І ЧАСТ