БУШИДО – КОДЕКСЪТ НА САМУРАЯ



В средновековните времена на Япония, самураите са били класата на воините, наричани още „Буши“ (в превод – войн).
Йероглифът „До“ означава „Път“, в смисъла на „Пътят по който вървим, за да постигнем съвършенство“. Оттук и преводът на „Бушидо“ – Пътят на война.
 „Бушидо“ е наименованието на кодекса на самураите, известен също и като „Седемте самурайски доблести“. Дълги години Кодексът на самурая се е предавал от уста на уста, от поколение на поколение, но с течение на времето се оформили 7 основни добродетели, които поставили основите на Бушидо.
Самураите били честни хора, които са заслужили доверието на своя господар. Те живеели скромен живот, без да се интересуват от материални богатства, а по-скоро от честта и службата към своя господар. „Самурай идва от глагола „самуру“ – да служа. Те били мъже с истинска доблест, които нямали страх от смъртта. Самураите влизали във всяка битка, независимо от възможността да им бъде последна. Да умре в битка означавало да донесе чест за своето семейство и своя господар. Лоялността на самурая към императора и неговия господар или даймио била ненадмината.
За японските самураи кодексът на Бушидо не бил просто списък от предписания, които трябвало да следват. Те гледали на него като ръководство, което да им помогне да бъдат по-добри хора, а не като на набор от закони, които трябва да спазват.
Основната цел на „Бушидо“ била да създаде воини, които да могат да се бият за това, в което вярват, без да губят своята човечност.
Седемте добродетели на Бушидо са били начин за постигане на най-високи нива на самодисциплина и изпълнение на дълга. Тези принципи оказали силно влияние в основата на японската философия и култура. Развитието на седемте добродетели на Бушидо се превръща в яснота, сила и жизненост, които могат да бъдат пренесени във всички аспекти на живота. „Бушидо“ може да се отнася също и за това как да ръководим други хора.
Съществуват вариации и някъде могат да се срещнат 8 или 9 принципа. тъй като някои хора използват различни йероглифи.
За много от нас днес постигането на пълен капацитет дори на една от тези добродетели може да бъде сериозно предизвикателство.
Съхранени от историята и наследени във времето, духовният войн от съвременната епоха може да използва тези принципи като ежедневна мантра или като водеща светлина за ежедневното морално поведение.
Въпреки че самураите вече не съществуват във вида, в който са съществували преди, Бушидо- Кодексът на самурая, още оказва дълбоко влиянието в Япония.

СЕДЕМТЕ САМУРАЙСКИ ДОБЛЕСТИ
ГИ - справедливост

Значение на йероглифа "ГИ": Справедливост, висока нравственост, правилното решение. Също така означава: чест, правда, лоялност, морал.
Тук става дума за това да се вършат правилните неща или да се взема правилното решение, не защото е лесно, а защото това е етично и морално правилно.
Независимо от резултата от своите действия, човек може да не запази репутацията си и уважението на другите към себе си, но да продължи да утвърждава справедливостта.
Този символ може да се дефинира като правда, справедливост, морал, чест, или "правилното поведение". В по-широк смисъл, това може да означава лоялност към приятели, лоялност към общественото благо, или патриотизъм. Тази идея за лоялност и приятелство идва от факта, че вие се отнасяте по същия начин към тези, които са лоялни към морала и справедливостта.
МЕЙ ЙО - чест

Значение на йероглифа Мей йо: Чест
Горната част на символа е йероглифа „мей” има смисъла на репутация. Долната част на йероглифа има смисъла на похвала или възхищение. Значението на йероглифа „чест” е да спечелите уважението на другите за своята репутация.
МАКОТО - честност, почтенност, правдивост

Значение на йероглифа Макото: Честност, почтеност, правдивост.
Лявата част на йероглифа означава реч, слово, говор (това всъщност е устата, чрез която излизат думите). С десния йероглиф - „сей” се изписва постижение и успех.
Така, че йероглифът „Макото” означава да постигнеш истината в думи и дела. В по-дълбок смисъл, това означава да следваш законите на Вселената.
Като самостоятелен йероглиф, изрисуван на свитък на стената, се предполага, че отразява изразът "Честността е най-добрата линия на поведение", като лична философия.
ЧУУ ГИ - лоялност

Значение на йероглифа Чуу ги: Лоялност
Йероглифът „Лоялност” е съставен от два символа. Първият символ означава да бъдеш искрен и верен. Чрез него се изразява истинското значение на лоялността – вътрешна убеденост във вярност и преданост. Вторият символ отново утвърждава идеята за моралното задължение да се действа правилно.
Като цяло йероглифът за лоялност може да се преведе като вътрешната убеденост да се действа правилно.
ДЖИН - благосклонност, благотворителност, доброжелателство

Значение на йероглифа Джин: Благосклонност, благотворителност, доброжелателство.
Този йероглиф също се състои от две части. Лявата част означава човек, а с десния символ се пише две. Събрани заедно двете части на този символ означават да се отнасяш към другите с любов. Това е един от основните принцип на конфуцианството. Джин е единството и благосклонността, която обединява хората.
Ю-У - смелост, храброст, кураж

Значението на йероглифът „Ю-у” - символ за смелост, храброст, кураж.
В характера на човека е да се бори с вътрешната си природа. Ние трябва да се стремим да преодолеем себе си и ако успеем, може да се превърнем в герои или в някой, който може да направи света по-добър (изпълнен с любов и мир). Понякога за да направим труден избор се изисква голяма смелост. Някои неща в живота изискват извънредни решения, или сила, която може да се сравни само със смелостта на героите. Тези, които притежават истинската смелост и духа на герой, за тях може да се каже, че вървят по пътя на воина. Истинския път на любовта и закона.
РЕЙ - уважение

Значението на йероглифа „Рей”: Уважение, отношение. Може също да бъде в знак на благодарност.
Рей често се превежда като почит, уважение, зачитане, но всъщност означава много повече.
Рей обхваща както уважителното отношение към другите, така и самоуважението. Когато тези, които почитат себе си, пренесат това чувство на почит и уважение към други, тяхното действие не е нищо друго освен израз на „рей“.
Ние показваме уважение, като говорим и действаме учтиво. Ние се отнасяме към другите с достойнство и чест според правилата на нашето семейство, училище (школа) и нация. 
Този йероглиф може да се преведе като коректност, добри обноски, вежливост, ритуал, поклонение или израз на благодарност.
Според древните ръкописи се говори че: „Там където няма рей настъпва хаос”, а също така: „Разликата между хората и животните е в рей”. Бойните изкуства, при които липсва „рей“, не са бойни изкуства, а просто форми на насилие достойно за презрение. Физическа сила без „рей“ не е нищо повече от груба сила, а ползата от нея за хората е никаква.
Трябва да се отбележи, че макар държанието на някой да е изрядно, без искрено и почтително сърце, той не притежава „рей“. 
Всички бойни изкуства започват и завършват с „рей“. Ако не се практикуват с чувство на почит и уважение, те са просто форми на насилие.

Коментари

Популярни публикации от този блог

ЗА КАКВО ПЛАЩАМЕ КОГАТО НАШИТЕ ДЕЦА ТРЕНИРАТ БОЙНИ ИЗКУСТВА?

СЕНСЕЙ, СЕМПАЙ И СЕЙТО – ОСНОВИТЕ НА ДОБРОТО ДОДЖО

ИСТОРИЯТА НА АЙКИДО І ЧАСТ

СРЕЩАТА НА ДВАМАТА ГИГАНТИ В БОЙНИТЕ ИЗКУСТВА – МОРИХЕЙ УЕШИБА И ДЖИГОРО КАНО