КАКВО Е ВАШЕТО ДОДЖО ЗА ВАС?



Елис Амдур

Какво е вашето доджо за вас?
Най-вероятно вашето доджо е затворено и може да остане затворено с месеци. Някои от вашите инструктори зависят от работата на доджото отчасти или изцяло; други се нуждаят от определена сума пари, за да поддържат доджото, да плащат наема и т.н. Ако считате това което правите (тренировките) като отдих или услуга в замяна на такса, тогава е съвсем естествено да спрете да плащате членския внос в доджо, тъй като не получавате на никаква услуга.
Въпреки това, ако бойните изкуства са повече от това за вас, вярвам, че е правилно да платите таксите си през следващите месеци, докато почти сигурно временните условия, в които трябва да живеем в момента, не бъдат премахнати. Ако не го направите, със сигурност някои от доджотата, може би  и вашето, ще се затворят (ще изчезнат). И ако това, което изучавате, е нещо повече от почивка или хоби, това би било голяма нещастие, че нещо толкова ценно за вас ще бъде изгубено. Истинската школа за бойни изкуства е уникална - група от „братя и сестри“, под ръководството на експерти, които са част от едно и също семейство, всички учат заедно, за да станат по-силни и по-безопасни.
Разбира се, ако трябва да запазите тези пари за семейството си, за вашия собствен може би застрашен бизнес, тогава оцеляването трябва да е на първо място. Ако обаче продължаването дейността на вашето доджо е част от вашето оцеляване или част от това, което дава живот на нещо повече от просто оцеляване, тогава настоятелно призовавам хората да помислят, че парите, които можете да предложите, наистина могат да се изплатят напред в бъдещето, както за вас, така и за другите членове на вашата общност.

Има и друга страна. Каква е отговорността на инструктора? 
Основната ни отговорност е да ви учим на бойното изкуство, което изучавате, колкото е възможно по-ефективно. Това включва качване на видеоклипове, в които е обяснено подробно как да се изпълняват техниките; записване на нещата, на които ви е учил вашият сенсей, ако никога досега не сте отделяли време да го направите, създаване на виртуални класове. Освен това, свържете се с вашите ученици. Вие сте на ръководна позиция и е възможно някои от вашите ученици да имат проблеми, но се притесняват да помолят за помощ. Може би някой е болен и се нуждае от помощ за получаване на лекарства или храна? Доджото по един или друг начин е една истинска общност – погрижете се да не загубят тази връзка с общността по времето на този труден период.
Традициите в бойните изкуства първоначално не са били средства за самоусъвършенстване. Те са били методи за защита на общността. Това може да се окаже най-ценното, във време като това, когато се възстановяваме, докато преминаваме през тази криза.

Статията е по материали на Aikido Journal

Още от Елис Амдур можете да намерите на:
https://edgeworkbooks.com/



Коментари

Популярни публикации от този блог

ЗА КАКВО ПЛАЩАМЕ КОГАТО НАШИТЕ ДЕЦА ТРЕНИРАТ БОЙНИ ИЗКУСТВА?

БУШИДО – КОДЕКСЪТ НА САМУРАЯ

СЕНСЕЙ, СЕМПАЙ И СЕЙТО – ОСНОВИТЕ НА ДОБРОТО ДОДЖО

ИСТОРИЯТА НА АЙКИДО І ЧАСТ

СРЕЩАТА НА ДВАМАТА ГИГАНТИ В БОЙНИТЕ ИЗКУСТВА – МОРИХЕЙ УЕШИБА И ДЖИГОРО КАНО