БУДО – ДА СПРЕШ НАСИЛИЕТО (ДА ПОПРАВИШ ПОЗИЦИЯТА)



Будо – пътя на воина, обхваща всички японски бойни изкуства.
Много често терминът „бойни изкуства” (Будо), се превежда неправилно като начин да се биеш, да нараняваш и да побеждаваш другия с насилие. Това е част от начинът на мислене в западната култура.
В Япония, хората влагат много по-различен смисъл. Тези, които са водили войни в продължение на векове, разбрали безсмислието на войната и вложили различен смисъл в идеята - много по-различен от това, което ние, НЕ японците първосигнално разбираме. Нека да се поучим от мъдростта и философията на Изтока.
Повечето от японските термини, които означават „бойно изкуство“ съдържат йероглифа „БУ“ (на китайски „У“), който обикновено се превежда като „боен“ или „военен“. В старите текстове на китайски език се говори, че йероглифът „У“ (БУ в японския език) е съставен от йероглифа за „спиране“ и съкратената форма на йероглифа за „копие“.

Като допълнение йероглифът за копие също така може да означава „бойни действия“. Така значението на йероглифа „БУ“ (на китайски „У“) може да се тълкува също като „да спра копието (бойните действия).
Според други тълкувания йероглифът „БУ“ може да се преведе като „поправям“ (изправям), заедно с йероглифа „копие“ може да се преведе като „поправям копието (изправям позицията).
В класическото будо най-голямо значение се отдава на духът на самоусъвършенстване, не на самозащита. 
Как днес Будо може да ни помогне във всекидневия живот?
За да направите някоя от техники в съвременните "бойни изкуства" са нужни увереност, готовност да действате, решителност и самоконтрол. Всички тези качества могат да ви бъдат полезни в много ситуации в ежедневието. Уменията, придобити при упражняване на техниките в съвременните бойни изкуства, могат успешно да се прилагат и в другите ни начинания в живота. Будо ни учи да разчитате на самите себе си, а не да ставате жертва на ситуацията, в която сте изпаднали.
Като прилагаме принципите научени в залата, ние променяме Светът, в който живеем и го правим по-добър.

Коментари

Популярни публикации от този блог

ЗА КАКВО ПЛАЩАМЕ КОГАТО НАШИТЕ ДЕЦА ТРЕНИРАТ БОЙНИ ИЗКУСТВА?

БУШИДО – КОДЕКСЪТ НА САМУРАЯ

СЕНСЕЙ, СЕМПАЙ И СЕЙТО – ОСНОВИТЕ НА ДОБРОТО ДОДЖО

ИСТОРИЯТА НА АЙКИДО І ЧАСТ

СРЕЩАТА НА ДВАМАТА ГИГАНТИ В БОЙНИТЕ ИЗКУСТВА – МОРИХЕЙ УЕШИБА И ДЖИГОРО КАНО