КАКВО Е ШУГЬО И КАКВО Е НЕГОВОТО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ


КАКВО Е ШУГЬО И КАКВО Е НЕГОВОТО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ

Шихан Фумио Тойода
„Повечето хора просто живеят своя живот без да се замислят: само ядат, работят и спят. Ние сме различни, защото тренираме. Ние живеем живота си чрез Шугьо. Това означава, че всяка ситуация е упражнение за нас, възможност да изградим себе си.
Ние разбираме, че колкото и зле да са нещата, все пак можем да изберем как да го приемем “.
Ние приемаме нагласата, че всичко, което ни кара да се чувстваме неудобно, не е, заради околния свят, или защото някой ни е превърнал в жертва.
Ние знаем, че това, което ни притиска не е от средата в която се намираме или защото някой ни е превънал в жертва. Ние знаем, че независимо от това колко зле са нещата, все пак имаме избор как да ги приемем.
Шихан Фумио Тойода по време на семинар в София - 1990 г., уке Красимир Цветанов
Фумио Тойода 08.11.1947 г. – 04.07.2001 г. Президент на Aikido Association of America and Aikido Association International

Шугьо (修行) е концепция, която се прилага в бойните изкуства. Съставена от два канджи, Шу () и Гьо (). Гьо е вариант на йероглиф, отнасящ се до кръстопът. Шу, обикновено се отнася до най-строгата или интензивна форма на практика - да учиш или да практикуваш. Така че като цяло, шугьо се отнася до интензивна строга практика.
Идеята е да се подложи тялото, ума и духа си на сурови тренировки, за да бъдат достигнати границите, както физически, така и психически, отвъд всичко, с което обикновено е свикнал трениращият. Това отвежда практикуващия до своеобразен кръстопът, където умът иска да се откаже, но духът подтиква ученика да издържи и да продължи, да премине през онези бариери, които обикновено го задържат и да достигне до по-високи върхове на своята практика – физическа, психическа и духовна.
В контекста на условията на доджо, обикновено Шугьо се прави  два пъти годишно, в средата на зимата и в средата на лятото, когато сезоните обикновено са достигнали най-екстремната си  форма, силен студ през зимата и екстремни горещини през лятото.
Обикновено Шугьо е много лична борба,  която се посреща, изтърпява и побеждава в пълна тишина от трениращия. Тези, които загубят тази битка, изчезват от Пътя (на японски език „До“ е пътят, който всеки извървява в своите тренировки – значение, което се използва в много от съвременните бойни изкуства като джудо, карате до, айкидо, кендо и др.) отпадат от редиците на трениращите, оставяйки с различни смесени емоции, съмнения и белези. Тези, които продължат да упорстват, в крайна сметка излизат от това предизвикателство с нова сила, с по-дълбоко духовно разбиране за себе си и границите на човешкия дух.
По материали от Интернет

Коментари

Популярни публикации от този блог

ЗА КАКВО ПЛАЩАМЕ КОГАТО НАШИТЕ ДЕЦА ТРЕНИРАТ БОЙНИ ИЗКУСТВА?

БУШИДО – КОДЕКСЪТ НА САМУРАЯ

СЕНСЕЙ, СЕМПАЙ И СЕЙТО – ОСНОВИТЕ НА ДОБРОТО ДОДЖО

ИСТОРИЯТА НА АЙКИДО І ЧАСТ

СРЕЩАТА НА ДВАМАТА ГИГАНТИ В БОЙНИТЕ ИЗКУСТВА – МОРИХЕЙ УЕШИБА И ДЖИГОРО КАНО