КРИСТИЯН ТИСИЕ – ПО СТЪПКИТЕ НА ЕДИН МАЙСТОР, СБЪДНАЛ СВОЯТА МЕЧТА

 Шиханът е не само старши инструктор, той трябва да бъде модел за подражание, не само технически, но и като човек!

Кристиян Тисие

Кристиян Тисие - 8 дан

Кристиан Тисие е роден на 7 февруари 1951 г. в Париж, Франция. Той е един от най-известните майстори по айкидо в Европа, пионер в айкидо във Франция.

Като дете практикува за кратко джудо. На 11-годишна възраст започва да тренира айкидо при Жан-Клод Таверние, но скоро се премества да тренира при Муцуро Наказоно, 7 Дан Айкидо айкикай. бивш учи деши на Морихей Уешиба, който се е преместил във Франция. Много талантлив като ученик, Тисие защитава своя втори дан от Наказоно Сенсей през 1968 г. и започва да прави планове да отиде да учи в Япония.

През януари 1969 г. той сбъдва мечтата си – да отиде в Япония, в главната квартира по айкидо в Токио (Aikikai Hombu Dojo), за да тренира заедно с най-големите майстори по айкидо. 

В ЯПОНИЯ

Когато пристигнал в Япония, Тисие бил едва на 18 години и бил съвсем сигурен в себе си, но скоро осъзнал, че трябва да отвори ума си, ако иска да оцени стойността на това, което се преподава в Хомбу доджо.

„Не разбирах и не харесвах айкидо, което се преподаваше и играеше в Хомбу доджо, защото не приличаше на това, което бях научил във Франция. Отне ми известно време, за да осъзная, че възгледите ми не са верни“.

Първоначално животът в Токио бил труден. За да може да остане в Токио, той трябвало да си намери работа. Тисие започнал да си изкарва прехраната като преподавал по френски език в Gyōsei Gakuen (частна католическа прогимназия за момчета) и във Френския институт. 

Кристиян Тисие (вдясно) като преподавател през 1970 г.

Като един от малкото чужденци, присъстващи по това време, той също имал възможност да бъде и модел. Тисие искал да се интегрира в японското общество и се записал да учи японски в Софийския университет в Токио (https://en.wikipedia.org/wiki/Sophia_University), но основната му цел била айкидо.

След като разбрал, че ще му отнеме много повече от шест месеца, за да започне да разбира айкидо, Тисие удължил престоя си и направил всичко възможно да посещава всички класове в Хомбу доджо (главната квартира на айкидо в Токио), където партнирал на всички учители. Той се сприятелил с много учители и ученици от онова време, като Мицуги Саотоме, Сейджуро Масуда, Сейширо Ендо, Морито Суганума и Масатоши Ясуно.

По-късно, когато Цуруцо Миямото и Ичиро Шибата започнали да водят класове в Айкикай, те станали известни със своята мощна и интензивна практика, а Тисие бил един от малкото западняци, които успявал да се справи с интензивността по време на техните класове.

Тисие живеел близо до Хомбу Доджо и участвал в много от неговите дейности. Той отговарял за подпомагането и насочването на чуждестранни студенти. Тисие организирал срещи между тях и Дошу два пъти годишно, а също така отговарял за демонстрациите на чужденците по време на Всеяпонската демонстрация (All Japan Demonstration), която се провежда всяка година в зала Хибия и е най-голямото събитие в айкидо.

Кристиян Тисие по време на демонстрация в зала Хибия по време на Всеяпонската айкидо демонстрация ( All Japan aikido Demonstration) в присъствието на френския посланик, юни 1975 г.

Кристиян Тисие отишъл в Япония с намерението да остане шест месеца, но любовта му към айкидо и срещата му с големите майстори в главната квартира, го накарали да направи всичко възможно и той останал в Япония в продължение на седем години. Той практикувал с всички майстори, които преподавали в Айкикай по това време. Сред любимите му учителите били  Сейго Ямагучи, Кисабуро Осава и вторият дошу Кишомару Уешиба, на които партнирал като уке по време на демонстрациите и класовете.

„Следвах часовете на Дошу всяка сутрин и малко по малко той започна да ме приема за уке и стана мой сенсей. Бях на същата възраст като сина му Уешиба Моритеру, така че често тренирахме заедно“.

Кишомару Уешиба показва техника с Кристиян Тисие в Айкикай Хомбу доджо

От Дошу, Тисие научил да изпълнява техниките със солидна основа и техническа прецизност. От Ямагучи Сенсей той усвоил чувство за свобода и безспорната си блясък. Той смята, че връзката му с тях надхвърля техниката.

„Ямагучи Сенсей ми беше като баща, ходех в къщата му и той се грижеше за мен“.

Докато бил в Токио, той също така тренирал кен джуцу под ръководството на Минору Инаба и кикбокс.

Кристиан Тисие в Mejiro Gym с Шима Мицуо и Фудживара Тошио (1970 г.).

Той практикувал кикбокс в легендарния Mejiro Gym, което му позволявало да разбере механиката и времето на удари с ръце и крака. Той също така изучавал Kenjutsu в Seiseikan от Inaba Minoru Sensei, което придало на неговото айкидо специфичен стил.

„Това, което ме интересува най-много, е да мога да практикувам с хора, които имат различен начин на действие и мислене от моя. Ето защо обичам да тренирам с хора, които не познавам: начинаещи, високи хора, големи хора, каратисти, джудисти и т.н.“

След като Тисие защитил четвърти дан, Ямагучи сенсей го посъветвал да се върне у дома, за да преподава това, което е научил в Хомбу доджо.

СЛЕД ЯПОНИЯ

През юли 1976 г. той се завръща в Париж и създава свое собствено училище „Le Cercle Christian Tissier”, което се превръща в едно от най-известните училища по бойни изкуства в Европа.

Залата на Кристиян Тисие

Училището има уроци по айкидо, джудо, карате, джиу-джицу, бокс, хапкидо, хайдонг гумбо, каджукенбо, ко-будо, крав мага, кунг фу, ММА, нинджуцу, тай-чи, фитнес, йога и танци с най-добрите професионалисти като учители. https://www.cercletissier.com/

През 1983 г. Тисие основал „Fédération Française d’Aïkido, Aïkibudo et Affinitaires” (FFAAA https://aikido.com.fr/), която е официално призната от Aikikai Foundation.

Той е дългогодишен инструктор и представител за Франция на Международната федерация по айкидо (International Aikido Federation) https://www.aikido-international.org/ като преподава по време на конгреси и международни семинари и на големи събития като Световните бойни игри (World Combat Games).

„Не се държа като голям сенсей, не моля хората да ми служат или да ми носят чантата. Ако мога да помогна, се опитвам да го направя и не искам нищо в замяна.“


Тисие сенсей е водил безброй семинари навсякъде, където можете да си помислите. Той има последователи, които го следват по целия свят. Въпреки това, за разлика от други учители, той не иска да създава международна организация.

„Няма стил Тисие по отношение на организацията, аз съм ученик на Айкикай и преподавам Айкикай айкидо.“

Тисие е автор и на много книги и DVD-та, които са служили като справочник за поколения практикуващи. Има дори приложение на име Christian Tissier Aikido в PlayMarket и AppStore.


 Тисие получава 5-ти дан Айкикай през 1981 г., 6-ти дан през 1986 г., 7-ми дан през 1998 г. и е първият НЕ-японски инструктор, който получава статут на Шихан.

„Най-добрият ми спомен от айкидо е и най-лошият. Дошу (Кишомару Уешиба) беше много болен и прикован към легло, но ме покани у дома си, за да ми връчи лично 7-ми дан. Синът ми и аз прекарахме един час с него и неговия син Моритеру. Това е красив спомен, защото идва от него, но също така е много тъжен, защото знаех, че никога повече няма да го видя“.

Дори след като се върнал от Япония, Тисие продължил да поддържа силни връзки с Хомбу доджо и прекарвал по няколко месеца в Токио всяка година в продължение на много години. Също така той насърчавал много от учениците си да тренират в Хомбу.

МЕЖДУНАРОДНА ДЕЙНОСТ

През юли 2012 г. Кристиан Тисие е удостоен с грамота от министъра на външните работи от негово превъзходителство Комацу Ичиро, посланик на Япония във Франция, за  изключителния му принос към насърчаването на приятелството между Япония и Европа.

Кристиан Тисие присъства като почетен гост по време на посещението на японския премиер Шиндзо Абе във Франция през 2014 г.

Кристиян Тисие по време на официална вечеря заедно с японския премиер Шиндзо Абе и френския президент Франсоа Оланд

Тисие е един от първите чужденци, които водят семинари по айкидо в Япония, особено тези, организирани от Йоко Окамото шихан, която учи в Париж при него в продължение на три години. Тисие е и първият НЕ-японски инструктор, който преподавал по време на конгрес на IAF.

Тисие е изключително популярен благодарение на участието му във Фестивалите на бойните изкуства, които се провеждат дълги години в Париж в зала Берси. http://www.christiantissier.com/tissier_video.html

За участие в тях са поканени най-добрите майстори на различни бойни изкуства.

Той е един от тримата Шихани (заедно с Цуруцо Миямото и Джиро Кимура), получил 8-ми дан от Дошу Моритеру Уешиба на церемонията Кагамибираки, проведена на 11 януари 2016 г. в Aikikai Hombu Dojo. Той е единственият европеец с този ранг и сега има още по-голямо влияние в света на айкидо.

Официалната церемония, на която Кристиян Тисие получава дипломата си за 8 дан от Моритеру Уешиба

БИБЛИОГРАФИЯ:

https://en.wikipedia.org/wiki/Christian_Tissier

http://www.christiantissier.com/tissier_portrait.html

https://senseiaikido.com/christian-tissier/


Коментари

Популярни публикации от този блог

ЗА КАКВО ПЛАЩАМЕ КОГАТО НАШИТЕ ДЕЦА ТРЕНИРАТ БОЙНИ ИЗКУСТВА?

БУШИДО – КОДЕКСЪТ НА САМУРАЯ

СЕНСЕЙ, СЕМПАЙ И СЕЙТО – ОСНОВИТЕ НА ДОБРОТО ДОДЖО

ИСТОРИЯТА НА АЙКИДО І ЧАСТ

СРЕЩАТА НА ДВАМАТА ГИГАНТИ В БОЙНИТЕ ИЗКУСТВА – МОРИХЕЙ УЕШИБА И ДЖИГОРО КАНО