РАЗВИВАНЕТО НА КИ – КЛЮЧЪТ КЪМ УСПЕХА В АЙКИДО

 

„Без Ки няма айкидо“ – Коичи Тохей 10 дан айкдо

Морихей Уешиба

Целта на упражненията за развиване на вътрешната енергия „Ки“ (Ки упражненията) е обединението на мисълта и тялото в едно цяло. Ки упражненията представляват нещо повече от прости упражнения, чиято цел е да раздвижат практикуващите преди техниките в тренировката по айкидо.

Тези упражнения са създадени, за да помогнат в координацията между мисъл и тяло, в съзвучие със „Законите на мисълта и тялото“. Ки упражненията могат да ви помогнат да развиете здраво тяло, като в същото време ще развиете и положително мислене.

Коичи Тохей описва „Четирите принципа за обединение на мисъл и тяло“ така:

1.     Поддържай Единствената точка.

2.     Отпусни се напълно.

3.     Поддържай тежестта от долната страна.

4.    Излъчвай Ки.

Принципи 1 и 4 са принципи на мисълта, а принципи 2 и 3 са принципи на тялото.

Според Коичи Тохей не е необходимо да се опитвате да постигнете всичките четири едновременно. Достатъчно е да успеете да постигнете един от тях и вие вече сте постигнали всичките четири. Това ви дава възможност да си изберете един от тях и да започнете с него, а когато постигнете резултати, ще можете да насочите вниманието си и към останалите.

ПРИНЦИП № 1 „ПОДДЪРЖАЙТЕ ЕДИНСТВЕНАТА ТОЧКА“ – означава да обедините мисъл и тяло в точката, намираща се в долната част на корема (мястото, на което се намира възела на колана на кимоното. Когато имате хакама, която е привързана добре, много лесно се усеща мястото). Японците го наричат „сейка но итен“ – в превод „единствената точка“.

Анатомически, когато разглеждаме тялото на човек, ако разперим ръцете, винаги имаме два края  - ляв и десен. Ако погледнем отгоре надолу, също имаме най-горна и най-долна точка. Същото важи и за отпред и отзад (най-предна точка на корема и най-задна точка на гърба. Това са трите оси на човешкото тяло.

Когато започнем да се приближаваме към центъра и скъсяваме разстоянието между точките, стигаме да място, което се намира на около два пръста под пъпа навътре в корема. Там където се събират точките всичките три равнини, се намира „Единствената точка“ – нашият център. Според науката там се намира „ОЦТ“ – общият център на тежестта.

Да поддържаме „Единствената точка“ НЕ означава, че трябва да я хванем с една или две ръце и да я държим здраво. Да мислиш за нея, не означава да забравиш за атаката на противника или за техниката, която трябва да направиш.

Да поддържаме „Единствената точка“ означава, че каквото и да правите (техника, да нанасяте удар или да падате) трябва да го правите с мисълта, че движението започва от това място и преминава през цялото ви тяло, за да намери проявление във всяко ваше действие.

ПРИНЦИП № 2 „ОТПУСНИ  СЕ НАПЪЛНО“ – това означава да дадете свобода на вашето тяло и мисъл, да следват естествените закони на Вселената. Ако тялото ви е сковано, тогава и вашата техника и движения също ще бъдат сковани. Ако мисълта ви е скована, няма да можете да се движите спокойно.


„Да се отпуснем напълно“ означава да се успокоите и да установите вашата тежест в нейното естествено място – Единствената точка. Като го постигнете, вашите действия ще започват от центъра на тялото ви. Движенията ви ще бъдат естествени и изпълнени със сила, като това не е ограничената физическа сила на мускулите. Това е силата на вътрешната енергия благодарение на постигането на един от първите два принципа.

ПРИНЦИП № 3 „ПОДДЪРЖАЙТЕ ТЕЖЕСТТА СИ ОТ ДОЛНАТА СТРАНА“ – това означава да отпуснете центъра на тежестта (гравитацията), на всяка част от вашето тяло толкова ниско, колкото е възможно, така че този център, вътре във вашето тяло да бъде в най-стабилната и балансира позиция. Ако се отпуснете напълно (принцип № 2), наистина ще успеете да отпуснете вашия център в най-ниската ви точка. По този начин, вашите движения ще станат естествено силни и спокойни в следствие на стабилността която сте постигнали.

Много често в нашата айкидо практика, трениращите (особено начинаещите) срещат трудности при изпълнението на някои техники. Те се опитват да направят въпреки това техниката, като използват допълнителна физическа сила. В тези случаи, те НЕ са напълно отпуснати (принцип № 2), тежестта НЕ се намира в най-долната точка (принцип № 3) и много лесно могат да бъдат изведени от равновесие.

В такъв случай е добре да си спомните за „Четирите принципа за обединение на мисъл и тяло“ и да се опитате да приложите поне един от тях (без значение кой). Когато го постигнете, вашите движения, вашата техника ще бъдат по-силни, като това ще бъде силата на вътрешната енергия (не физическата сила на мускулите).

ПРИНЦИП № 4 ИЗЛЪЧВАЙ КИ.

Какво е Ки? Как да излъчваме Ки? Колко често да го правим? Как да видим това Ки? и т.н. Това са част от най-често задаваните въпроси от начинаещите.

В Япония много понятия са свързани с „Ки“ – доброто време е „тенки“, доброто здраве е „генки“, когато човек е болен се казва „бьоуки ( в отсъствие на ки), когато е щастлив – „юуки“. Казват, че няма йероглиф, който да се свързва с йероглифа „Ки“ и да означава нещо лошо (отрицателно). Дори  думата „болен“ на японски език означава в отсъствие на „Ки“ (не присъствие на отрицателна енергия, а просто отсъствие на енергия).

Японците приемат, че цялата Вселена е сътворена от „Ки“.  това е съзидателната енергия, която носим в себе си и можем да използваме за добро или за лошо. Това зависи от самите нас. Една поговорка гласи: „Положителните мисли, предизвикват положителни действия“.

Да излъчвате Ки означава да бъдете спокойни във вашите мисли и действия, да насочвате вашата мисъл в желаната посока и да я следвате с цялото си тяло. Това е айкидо – хиляди форми на това да бъдете в едно с Вселената, постигнали хармония със себе си.

Не забравяйте, че е достатъчно да постигнете един от „Четирите принципа за обединение на мисълта и тялото“ и вие вече сте постигнали и четирите, но загубите ли един от тях, губите и четирите!

Ако някой от вас има проблем при усвояването на който и да от принципите, не трябва да насилвате тялото или мисълта си да го постигнете. Опитайте с някой друг от принципите, който ви се струва по ясен или разбираем и можете да постигнете. 

Когато постигнете един от принципите, вие по-лесно ще успеете да постигнете и останалите и да ги разберете.

Коментари

Популярни публикации от този блог

ЗА КАКВО ПЛАЩАМЕ КОГАТО НАШИТЕ ДЕЦА ТРЕНИРАТ БОЙНИ ИЗКУСТВА?

БУШИДО – КОДЕКСЪТ НА САМУРАЯ

СЕНСЕЙ, СЕМПАЙ И СЕЙТО – ОСНОВИТЕ НА ДОБРОТО ДОДЖО

ИСТОРИЯТА НА АЙКИДО І ЧАСТ

СРЕЩАТА НА ДВАМАТА ГИГАНТИ В БОЙНИТЕ ИЗКУСТВА – МОРИХЕЙ УЕШИБА И ДЖИГОРО КАНО