ПРАВИЛА ЗА ПИСАНЕ В ШОДО

 

Има общи правила и насоки, които можете да следвате. Те ще ви помагат за да научите правилният ред за писане на 99% от йероглифите, без значение дали сте ги виждали преди или не. Ако научите тези правила, няма да ви се налага да губите време в мислене кое движение след кое следва. По този начин можете да се съсредоточите върху по-важните неща.

Следвайте тези правила и Шодо (писането на йероглифи) ще бъде лесно и приятно. Нещо повече – можете да намерите новата си страст, а ако се упражнявате повече да станете и майстори в Шодо. Всичко е във вашите ръце.

1. ОТЛЯВО НАДЯСНО И ОТГОРЕ НАДОЛУ

Изписването на йероглифите започва от лявата част на листа, като оригиналният начин на писане е бил отгоре надолу, в колони – йероглифите са се изписвали във вертикални колони един под друг. В последствие вероятно заради НЕ японците (това са европейци, американци и всички, които са родени извън Япония) японците започнали да пишат и хоризонтално (като подреждат йероглифите един до друг в хоризонтална последователност) и отново отляво надясно.

Когато пишете хоризонтални линии (черти), те започват отляво надясно (изображението вляво). Когато пишете вертикални линии,  движите ръката отгоре надолу (изображението вдясно).

2. ХОРИЗОНТАЛНИТЕ ЛИНИИ СЕ ПИШАТ ПЪРВО, СЛЕД ТОВА ВЕРТИКАЛНИТЕ

Когато имате йероглиф, който съдържа хоризонтални и вертикални линии, първо се изписват хоризонталната линия, а след това вертикалната линия.


3. ВЕРТИКАЛНИТЕ ЛИНИИ СЕ ПИШАТ ПРЕДИ СИМЕТРИЧНИТЕ ЛИНИИ ПО ДИАГОНАЛ
Когато имате симетрични линии отляво и отдясно на вертикална линия, първо изписвате вертикалната линия. Така тя ви дава ориентир за симетрията и след това по-лесно ще можете да направите диагоналните линии отляво и отдясно.


4. КВАРДАТ СЕ ПИШЕ С 3 ДВИЖЕНИЯ!
Ето нещо интересно – квадрат се прави с 3 движения. Много хора правят грешката да пишат квадрата с четири движения (по едно движение за всяка страна). Важно е да запомните реда за писане на квадрат, тъй като това засяга и други йероглифи, свързани с реда на писане.

Интересното при квадрата е, че започва с вертикалното движение, вместо с хоризонталното, но така може да се постави вертикалното движение правилно и да подредите след това цялата конструкция на йероглифа. Второто движение включва хоризонталната и вертикалната линия, която трябва да бъде изписана под прав ъгъл. Третото движение, затваря квадрата и се изписва отляво надясно.

Не забравяйте да запомните това, защото следващото правило изисква тази информация!

5. ПЪРВО ИЗПИСВАТЕ СЪДЪРЖАНИЕТО В КУТИЯТА, ПОСЛЕ ГО ЗАТВАРЯТЕ

Има много йероглифи, които се състоят от картинка, заобиколена от кутия (квадрат или правоъгълник). В този случай първо изписвате първата и втората линия, като на горния пример. След това изписвате съдържанието, което е вътре в кутията и накрая затваряте с последната линия. Идеята е, че ако сложите последната линия на кутията, няма как да влезете вътре и да напишете съдържанието, което е вътре в него!


6. ЗАВЪРШВАНЕ НА ЙЕРОГЛИФ С ЛЯВАТА ЧАСТ

Ето едно от изключенията, което е правило. Когато имате йероглиф, който се състои от две части – лява и дясна и лявата минава отдолу, първо започвате с изрисуването на дясната част. Когато изрисувате и лявата част на йероглифа, тя ще придаде завършен вид и стабилна основа на картинката.

Това налага да разпределите добре пространството в квадратчето, в което пишете, за да не се окаже, че няма място за дясната част на йероглифа или пък че тя е „смачкана“, защото мястото е малко.

Има няколко възможности за последователността на изписване на лявата част на йероглифа. Някои хора го правят с две движения (малката линия отгоре, а след това останалата част с едно движение), а други го правят с три движения (малката линия  отгоре, вертикалната линия и след това хоризонталната).

7. ИЗПИСВАНЕ НА ДИАГОНАЛИТЕ ОТДЯСНО НАЛЯВО ПРЕДИ ДИАГОНАЛИТЕ ОТЛЯВО НАДЯСНО

Когато имате диагонални движения в йероглифа, следвайте последователността показана на картинката.


Забележете, че имаме два вида диагонални линии – такива, които се пресичат и други, които не се пресичат. Започваме с диагоналната линия, която се намира най-отляво, (защото оттам обикновено започваме да пишем йероглифите). След това изписваме горната дясна линия.

Вторите диагонални линии се пресичат и при тях започваме изписването с линията отдясно и накрая завършваме с линия № 4.

Когато напреднете малко ще забележите, че ако пишете йероглифите с четка и туш, един под друг, преминаването към следващия йероглиф става естествено.

8. ЛИНИИ, КОИТО ПРЕСИЧАТ МНОГО ДРУГИ ЛИНИИ, СЕ ПИЩАТ ПОСЛЕДНИ

Има случаи, при които в йероглифа има много хоризонтални или вертикални линии, всичките в една посока. Когато трябва да пишете такъв йероглиф, трябва да поставите последна линията, която пресича другите.

Обърнете внимание как първо се изписват хоризонталните линии, след като приключите с всички хоризонтални линии, вертикалната линия минава през тях.

9. МАЛКИТЕ ЧЕРТИЧКИ СЕ ОСТАВЯТ ПОСЛЕДНИ

Когато в йероглифа има малки чертички, можете да ги запазите за края.

Изключение от това правило са случаите, при които чертичката е най-отгоре на йероглифа. В тези случаи започвате с нея.


Когато чертичката е най-отгоре на йероглифа и над нея няма нищо друго, тогава започнете първо с тях (не ги оставяте за накрая). Това важи също и ако йероглифът се състои от повече от една част. Когато започвате да пишете съответната част и има такава чертичка, започнете с нея, след като сте завършили предишната част на йероглифа (както е показано на картинката по-горе, най-десният йероглиф).

10. ПИШЕТЕ КАНДЖИ НА СЕКЦИИ

По-сложните йероглифи се състоят от няколко други. Започнете да пишете първо от тази секция на йероглифа, която се намира най-вляво, после секцията до него и накрая ако има такава отдолу. Всеки път когато започвате да пишете следващата секция от сложния йероглиф, спазвайте правилата за изписване като се съсредоточите  единствено в йероглифа, който пишете. 

Мислете за тях като за отделни йероглифи, които трябва да напишете, като не забравяте, че са едно цяло и накрая трябва да имате един завършен и хармонично написан йероглиф.

При писането на сложните йероглифи, които може условно да разделим на секции, спазвайте правилата, които са описани по-горе.

ВИНАГИ ИМА ИЗКЛЮЧЕНИЯ

... за всичко!

Тези правила ще ви водят през повечето време, но понякога нещата не са такива, каквито изглеждат. Въпреки, че може би пишете по „грешен“ начин линиите, следвайки тези правила, няма да имате проблеми.

Когато се занимавате упорито и напреднете повече, ще научите изключенията „наизуст“ и тогава наистина ще бъдете майстори в Шодо.

Упражнявайте се като започнете с по-прости йероглифи, като постепенно ги усложнявате. Важното е това, което правите да ви носи радост и удоволствие.

В началото следете дали спазвате правилата за изписване на йероглифи. С времето ще започнете да пишете йероглифите свободно, без да се замисляте за правилата. Те вече ще бъдат част от вашия начин на мислене и вашия начин на действие.

На добър Път в Шодо!

Източник:

https://www.tofugu.com/japanese/kanji-stroke-order/



Коментари

Популярни публикации от този блог

ЗА КАКВО ПЛАЩАМЕ КОГАТО НАШИТЕ ДЕЦА ТРЕНИРАТ БОЙНИ ИЗКУСТВА?

БУШИДО – КОДЕКСЪТ НА САМУРАЯ

СЕНСЕЙ, СЕМПАЙ И СЕЙТО – ОСНОВИТЕ НА ДОБРОТО ДОДЖО

ИСТОРИЯТА НА АЙКИДО І ЧАСТ

СРЕЩАТА НА ДВАМАТА ГИГАНТИ В БОЙНИТЕ ИЗКУСТВА – МОРИХЕЙ УЕШИБА И ДЖИГОРО КАНО