ЕДИН ОТ УЧИТЕЛИТЕ НА ИМПЕРАТОР МЕЙДЖИ

 

Вероятно повечето от вас са гледали филма „Последния самурай”.

Образът на Кацумото сан – самураят, който се противопоставя на навлизането на американската култура, като се стреми да запази традиционите японски ценности е истински. Зад него стои достоверна историческа личност. Това е Тесшу Ямаока, майстор на меча и калиграфията.

Когато императорът Мейджи се възкачил на престола, той бил петнадесет годишен. За да може да управлява държавата, младият император трябвало да има подходящо обучение и образование. Страната се нуждаела от силен император, който да обедини нацията и да я води напред. Решено било в духа на традициите на Япония, императорът да премине и обучение по бойни изкуства, което трябвало да закали неговия дух и решителност. За негов учител и наставник бил избран Тесшу Ямаока. 

Младият император обаче бил щастлив от това, че изпълнявали всички негови прищевки и се отдал на разгулен живот – сбирки до късно, пиене и жени. Това противоречело на принципите на самурайското обучение. Всички виждали накъде отиват нещата, но никой не можел да си позволи да направи забележка на Императора. Та нали той е пратеник на боговете, кой ще се осмели някой смъртен да му направи забележка. 

Като човек възпитан в добродетелите на самураите, Тесшу Ямаока решил да покаже на младия император, че не може да се държи по този начин. През една тъмна нощ, Тесшу Ямаока се скрил в храстите на една от алеите на императорския дворец и зачакал младия император да свърши с нощния живот. Императора пеейки песни, щастлив от прекараната вечер се прибирал, когато внезапно от храстите изскочил здрав мъж и започнал да го налага с дървен меч

Изненадан от развоя на събитията, младия император започнал да вика: “Спри! Аз съм императора! Ще заповядам да ти отрежат главата!”.

Тесшу Ямаока, който знаел какво го чака още щом решил да даде урок на младия нехранимайко, без да се притеснява, хванал и захвърлил императора още по-здраво в прахта с думите: Лъжеш! Как смееш да се наречеш мой император? Моят император не се влачи пиян по алеите под прикритието на нощта. Ти си крадец! Ще ти дам един урок, който нама да забравиш никога.”

Младият император осъзнал какво е направил, както и ситуацията в която поставил своя най-добър учител и наставник. След този случай, той променил своето поведение, като не дал повеч повод на своя учител да се срамува от него.

Когато пораснал, император Мейджи поел задълженията и правата да управлява нацията. Той станал един от най-силните, предани и обичани императори, които Япония някога е имала.

Характерът му бил изграден от неговите учители в духа на самурайските традиции от хора като Тесшу Ямаока. Управлението му се харакретизирало със сила, справедливост, състрадание и любов към всички поданици. 

По време на неговото господство, по предложение на Тесшу Ямаока, бойните изкуства били въведени като задължително обучение във всички средни училища.

През 1868 г. Мейджи дава клетва от пет принципа, с която започва курса на модернизация на страната:

1.    Ще бъде свикано широко събрание и всички държавни работи ще се решават в съгласие с общественото мнение.

2.    Всички – управници и управлявани – трябва да се посветят единодушно на делото на преуспяването на нацията.

3.    На всички военни и цивилни лица и на простолюдието ще бъде позволено да осъществяват своите стремежи и да развиват своята дейност.

4.    Всички лоши обичаи от миналото ще бъдат премахнати. Ще се спазват правосъдието и безпристрастието, тъй като те се разбират от всички.

5.    Ще се заимстват знания от цял свят и по такъв начин основите на империята ще бъдат затвърдени.

 


Коментари

Популярни публикации от този блог

ЗА КАКВО ПЛАЩАМЕ КОГАТО НАШИТЕ ДЕЦА ТРЕНИРАТ БОЙНИ ИЗКУСТВА?

БУШИДО – КОДЕКСЪТ НА САМУРАЯ

СЕНСЕЙ, СЕМПАЙ И СЕЙТО – ОСНОВИТЕ НА ДОБРОТО ДОДЖО

ИСТОРИЯТА НА АЙКИДО І ЧАСТ

СРЕЩАТА НА ДВАМАТА ГИГАНТИ В БОЙНИТЕ ИЗКУСТВА – МОРИХЕЙ УЕШИБА И ДЖИГОРО КАНО