ПОВЕДЕНИЕ В ДОДЖО




Правилата, които ще прочетете не са създадени за да ви ограничават. Те са създадени за да ви помогнат да навлезете по-бързо в света на бойните изкуства, да тренирате безопасно за вас и за другите хора в доджо (място за тренировки). Ако искате да бъдете част от нас, спазвайте ги.
Ако има нещо, което не ви е ясно или не сте разбрали, попитайте вашия сенсей (учител). Той ще ви отговори.

ПРЕДИ ТРЕНИРОВКА
Бъдете в доджо половин час преди започване на тренировката. Спазването на времето е важно, за да можете да подготвите вашето съзнание и тяло за предстоящата тренировка. Денят може да е бил труден и изпълнен с проблеми и предизвикателства, които е трябвало да решавате, но когато престъпите прага на доджото, всичко това, трябва да остане навън. Това ще подобри вашата концентрация върху тренировката и ще ускори процеса на заучаване на техниките, както и ще предпази вас и другите ученици от травми и контузии.
Дрехите за тренировки (кейко ги) трябва да бъдат чисти и прилежно сгънати. Недопустимо е да дойдете на тренировка с мръсно или смачкано кейко ги (по-известно като кимоно, въпреки, че е неправилно). Това показва вашето отношение към айкидо.
Веднага щом влезете в доджо, трябва да събуете обувките, с които сте били навън и да сложите чехли или джапанки, които са специално за тренировка. Обувките трябва да се поставят в плик и приберат в сака за тренировки. Чистота на доджото е изключително важна. Всички ние участваме в поддържането и.
Преди започване на тренировката, татамито трябва да се почисти. То е първото нещо, с което нашето тяло влиза в контакт. В почистването участват всички, без значение от тяхната степен. По време на почистването, не се говори. Това е форма на динамична медитация, при който ние подготвяме нашето съзнание и тяло за предстоящото обучение. Доджото, нашето кейко ги, мислите и действията ни трябва да бъдат чисти.
Пет минути преди започване на тренировката, учениците сядат тихо в сейза, обърнати с лице към Шомен (Камиза). Това ви помага да успокоите мисълта и тялото и да се подготвите за предстоящата тренировка.
Сейза – седеж по японски, при който човек сяда на петите си.
Шомен –централната (главната) страна в едно доджо. Обикновено се поставят йероглифите на айкидо и снимка на Морихей Уешиба. Понякога могат да се поставят и други атрибути – самурайски меч, калиграфия, олтар с ароматични пръчици и др. В литературата може да се срещне и като “камиза”.
Камиза – буквално страната на която се намират боговете. В залата за тренировки, това е страната на която са поставени йероглифите на айкидо.

ОТКРИВАНЕ  НА ТРЕНИРОВКАТА

Преди започване на тренировката, учениците трябва да седнат в сейза в една или няколко редици с лице към шомен, подредени по старшинство. Най-отдясно са учениците с най-високи степени, а в вляво са новите ученици.
Тренировката започва с команди подадени от ученика с най-висока степен или първият в редицата  в следния ред:
Мокусо (в превод означава медитация). По време на медитацията, вие сте седнали в сейза с полузатворени (полуотворени) очи. Тренировката започва и вие трябва да настроите вашето съзнание и тяло за предстоящото обучение. Забравете за всичко, което е вън от залата и се старайте да научите възможно най-много. Времето за тренировки е ограничено. Не бива да го пропилявате в говорене и обяснения с други.
Мокусо яме край на медитацията.
Шомен ни рей - поклон към шомена. Поклонът към шомен е начин да изразим нашата благодарност към  О Сенсей (основателят на айкидо – Морихей Уешиба) и към доджото, в което имаме възможност да практикуваме айкидо.
Сенсей ни рей - поклон към учителя. Поклонът към сенсей е вашата благодарност към него, за това, че поема отговорността за вашето обучение.
Учениците и учителя се покланят първо към шомен, а после и един към друг, като използват думите „Онегай шимас“.
Онегай шимас – в буквален превод означава може ли (моля); По-дълбокият смисъл на тези думи е: Моля сподели с мен (тренировката, техниката, този момент). Може също да се преведе като  „Моля те, научи ме" и се използва като символ на уважение между учениците и учителя в началото на тренировката или когато някой иска да играе с друг по време на тренировка.

 

ПОВЕДЕНИЕ ПО ВРЕМЕ НА ТРЕНИРОВКА

По време на тренировка, вие трябва да насочите вниманието си към това, което показва сенсей. Обърнете внимание първо към познатите неща, които виждате. Опитайте се да запомните повече от това, което се показва. Това ще ви помогне да напредвате по-бързо. Разделете това, което виждате, като се опитате да запомните позицията на краката и ръцете, от която започва техниката. След това се опитайте да запомните последователността от стъпки или действия на ръцете.

Това е всичко, което трябва да направите. Съсредоточете се върху показваното от сенсей, не се разсейвайте. Бъдете внимателни и се опитайте да пресъздадете това, което сте видели.

Когато упражнявате техниките, не губете времето си в приказки, обсъждане на техниката, даване на съвети и питане на човека, с който играете, как да направите техниката. Много е възможно той да знае по-малко от вас, но да е по-уверен от вас и да ви заблуди. 
Ако не се справяте или има нещо, което не ви е ясно, не се притеснявайте да попитате вашия сенсей. Той ще ви обясни и покаже отново така, че да го разберете. Обръщането към сенсей става с поклон (рей). След като изслушате наставленията на сенсей, отново се поклонете и продължете да се упражнявате.

По време на тренировката е абсолютно недопустимо грубо отношение, изпълнение на техниките по начин, който може да доведе до контузии и травми на вас, или на други ученици. Всякакви форми на демонстрация на „Его“ и неуважение са абсолютно забранени.

Доджо НЕ е място, където  да парадирате с вашите умения и способности. То е място, в което да упражнявате духа и тялото си, за да станете по-добър – по-добър от това, което сте били на предишната тренировка. Не се сравнявайте с другите. Те може да са по-зле от вас, но вероятно затова си има причина. Това няма да ви помогне да станете по-добър, а ще подхрани вашето „Его“ и ще попречи на вашето развитие, както и на духа в доджо.
Тренирайте с всеки един, който е в залата. Сменяйте партньорите при всяка техника. Не играйте само с един и същи човек, защото така ще свикнете с неговата реакция и когато играете с някой друг, техниките ви няма да се получат. Когато играете с човек, който е с повече опит от вас, дайте всичко от себе си, за да усвоите повече от упражнението с такъв човек. Постарайте се да бъдете на неговото ниво. Това ще ви помогне да израснете.
Не пренебрегвайте хората, които имат по-малко опит от вас. Отделяйте част от вашата тренировка, за да играете с тях. Спомнете си, че и вие сте били като тях. Покажете им чрез вашите действия и поведение, как трябва да се държат. Сред тях се крие някой бъдещ сенсей.

 

ЗАКРИВАНЕ НА ТРЕНИРОВКАТА

В края на тренировката всички ученици се подреждат както в началото на тренировката. Преди да седнат, трябва да оправят своето кейко ги и хакама (черна пола-панталон, която имат право да носят напредналите ученици). Не бива да изглеждате разпасани. Като оправяме нашите дрехи, ние подреждаме нашите мисли, успокояваме дишането, оправяме позицията, в която седим и всичко това ни помага да постигнем правилната нагласа на мисълта.
Дори да сте уморени в края на тренировката, вие трябва да запазите спокойствие на духа и позицията. Това са последните няколко минути от тренировката. В тях ние трябва да се опитаме да запомним най-основните неща, които сме правили по време на тренировка. Предстои ни да напуснем доджо, да се върнем в ежедневния свят, от който сме се откъснали само за малко. След тренировката ние вече сме по-добри, по-уравновесени, знаещи и можещи. Това ни задължава да бъдем по-отговорни в нашите действия извън доджо.
Първият ученик в редицата подава команда ясно и силно, така, че всички ученици в залата да я чуят: Мокусо. Притворете леко очи, така че да приглушите светлината от заобикалящата ви среда. Необходимо е да останете насаме със себе си. Да си дадете сметка, направихте ли всичко, което се изискваше от вас по време на тренировката, дали с действията или с поведението си не сте обидили или наранили  някой от хората в залата. Ако е сте обидили някого несъзнателно, отидете при него след тренировката и поискайте прошка. Вероятно сте го направили несъзнателно. Не бива да оставяте това така. Извинете се. Това не ви прави слаби. Напротив – това ви прави по-силни. Вие сте видели грешката в своето поведение и искате да я поправите. Ако молбата ви е искрена, вие ще бъдете разбрани.
Когато чуете командата Мокусо яме (край на медитацията), отваряте очи и още веднъж се подготвяте да благодарите на духа на Създателя на айкидо – Морихей Уешиба, за това, че е създал айкидо, благодарение на което вие можете да се упражнявате и да станете по-добри.
Шомен ни рей – всички едновременно се покланят към Шомен (Камиза). Поклонът не бива да бъде прибързан, формален или изпълнен несериозно. Поклонът е израз на вашия начин на мислене.
Сенсей се обръща към учениците и първият ученик в редицата командва: Сенсей ни рей.
Учениците и учителят се покланят помежду си, с думите „Домо аригатоо годзаймашта“ (в превод означава много благодаря за това, което правихте за нас).
Сенсей излиза пръв от татами, след което учениците се покланят на всеки един с който са играли по време на тренировката, в знак на благодарност, че е играл с тях (че е споделил своето време, че ги е изтърпял, че са научили нещо от него).
С това тренировката е приключила. Сгънете хакамата си, тихо се облечете, без да вдигате излишен шум и излезте от доджо. Доджо е свято място, в което ние се упражняваме, за да се променим и да станем по-добри – както физически, така и духовно. Доджо е храм. То няма нужда от нашата арогантност, високомерие, егоизъм и безсмислен стремеж за демонстрация на превъзходство.

Прочетете няколко пъти тези правила и ги следвайте. Спазвайте ги и много скоро ще се изненадате от напредъка във вашето развитие. Тези правила не сме ги измислили ние, те са създадени преди векове и проверени в много доджо по света. Те не са направени за да ви ограничават или потискат. Те са създадени за да внесат ред и да осигурят развитието на хората в доджо. Ако има нещо неясно в тези правила, не се притеснявайте да попитате вашия сенсей.

Успех и запомнете – ние сме с вас. От вас, от вашите усилия, упоритост и желание да се развивате зависи колко ще научите и до къде ще стигнете във вашето развитие в айкидо.
П.П. Повече за значението на Рей и другите самурайски добродетели, можете да прочетете тук:
https://onthewaymy.blogspot.com/2020/02/blog-post.html


Коментари

Популярни публикации от този блог

ЗА КАКВО ПЛАЩАМЕ КОГАТО НАШИТЕ ДЕЦА ТРЕНИРАТ БОЙНИ ИЗКУСТВА?

БУШИДО – КОДЕКСЪТ НА САМУРАЯ

СЕНСЕЙ, СЕМПАЙ И СЕЙТО – ОСНОВИТЕ НА ДОБРОТО ДОДЖО

ИСТОРИЯТА НА АЙКИДО І ЧАСТ

СРЕЩАТА НА ДВАМАТА ГИГАНТИ В БОЙНИТЕ ИЗКУСТВА – МОРИХЕЙ УЕШИБА И ДЖИГОРО КАНО