КОЛКО ДЪЛЪГ Е ПЪТЯТ ОТ НАЧИНАЕЩ ДО ВЪРХА?



Чували ли сте, че за да станете професионалист (експерт) в която и да е област, трябва да отделите 10 000 часа за това, което правите?
Правилото на десетте хиляди часа става популярно благодарение на книгите на Малкълм Гладуел, в което той излага теорията, че гениите не се раждат, а се създават. Базирайки се на трудовете на психолога Андерс Ериксон, той изучил историите на успеха на много известни личности и компании, в резултат на което формулирал „Правилото на 10 000-те часа”.

КОЙ Е АНДЕРС ЕРИКСОН

Андерс Ериксон е швед по рождение, професор по психология в Държавния университет на Флорида. Като тийнейджър обичал да играе шах със своите съученици. Всеки път Ериксон побеждавал един от съучениците си – момче, което се справяло значително по-зле с играта от него, докато един ден съученикът му не го разгромил. Ериксон искал да разбере какво точно е направило момчето, за да подобри така драстично играта си и започнал да изследва хората, които са постигнали големи успехи в живота си. Според него единствената причина поради която в момента не сте цигулар виртуоз или олимпийски медалист е, че никога не сте използвали процеса, наречен „съзнателна практика“.
Изследването на Ериксон е проведено сред цигулари и пианисти, и открива, че веднъж, след като един музикант е показал достатъчно способности, за да стигне до елитно музикално училище, оттам нататък това, което го отличава е колко упорито се труди. Хората на върха се трудят много повече от останалите!


КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ 10 000 ЧАСА
10 000 часа са равни на 3 часа упражнения на ден или на 20 часа седмично в продължение на 10 години. Това, разбира се, не обяснява защо едни хора получават повече от заниманията си от други. Но засега още никой не е срещнал случай, когато високото ниво на майсторство да е било постигнато за по-кратко време. Създава се впечатлението, че точно толкова време е нужно на мозъка, за да усвои цялата информация, която ви е необходима.”
Неврологът Даниел Левитин, автор на “Организираният ум”, който също е цитиран в книгата на Гладуел казва следното:
“Картината, която се очертава на базата на подобни изследвания е, че са необходими 10 000 часа упражнения, за да се достигне майсторство от световно ниво в която и да е област.
Това число се появява отново и отново при изучаване на композитори, баскетболисти, писатели, кънкьори, концертиращи пианисти, шахматисти, виртуозни престъпници и каквото друго ви хрумне.
Досега никой не е попаднал на случай, в който майсторство от световна класа да е постигнато за по-малко време. Изглежда това е периодът, необходим на мозъка да асимилира всичко необходимо за постигането на истинско майсторство.”

КАКВА Е СЪЩНОСТТА НА ИДЕЯТА
Като цяло идеята ви кара да излезете вън от зоната си на комфорт и да изпробвате дейности, които се простират извън вашите способности. Да повтаряте едни  и същи умения, които вече сте усвоили, може да е удовлетворяващо, но не е достатъчно, за да подобрите представянето си. Нещо повече, желанието да станете по-добър само по себе си, също не е достатъчно. Нужни са ясно зададени цели и помощта на учител, който да изготви план, водещ до реализацията им.
В една от книгите си Ериксон пише: „За да станете експерт трябва да пожертвате краткосрочното спокойствие за сметка на потенциалния успех, който ще дойде на по-късен етап. Ключова характеристика на „съзнателната практика“ е, че тя не е особено приятна. Нещата НЕ се случват естествено и лесно. Практиката означава да се провалите множество пъти, преди да стигнете до успеха.

И ВСЕ ПАК, ДЕСЕТ ХИЛЯДИ ЧАСА КАКВА ПРАКТИКА?
Това е най-голямата критика към идеята, поднесена от Гладуел – че се създава усещането, че просто е достатъчно да практикувате нещо 10 000 часа и ще станете невероятен експерт. Подобно отношение към темата би било твърде опростено и неточно.
Правилото на десетте хиляди часа набляга повече на количеството – колко време учите. За постигането на успех е важно обаче и качеството – как учите.
За да постигнете високо качество, за времето за тренировки или репетиции, трябва да са налице две неща:
·        Преднамерена практика. Включва елиминиране на всичко, което ни разсейва и отдаване на цялото внимание на усъвършенстване на конкретно умение. Това изисква работа с цел, голяма систематичност, пълна концентрация и влизане в състояние на “поток”.
·        Обратна връзка. Тя идва по линия на измерване на резултатите и работа с опитен наставник. Само чрез точно измерване на конкретни показатели можем да определим дали напредваме в някакво умение. Единствено чрез компетентен наставник можем да практикуваме системно и професионално, да измерваме резултатите, да търсим области за малки или големи подобрения и да даваме най-доброто от себе си всеки ден. Затова например в източните бойни изкуства ролята на т.нар. “сенсей” е толкова ключова.
Откритието на Ериксон от последните 3 десетилетия сочат, че „съзнателната практика“ е ключът към успеха в която и да е област. Той обаче заявява, че много хора тълкуват „съзнателната практика“ по различен от неговия начин.
Въпреки това, той стигнал до следния извод: „Прекарах последните 30 години, опитвайки се да определя границите, които възпират даден човек да постигне успех в която и да е сфера. Изненадан съм, че не успях да намеря такива граници“.
Недостатъкът на „съзнателната практика“ е, че трябва да се посветите на една единствена област – т.е. доката едната врата се отваря, другата започва бавно да се затваря. Самият Ериксон признава, че не познава човек, който да е ексеперт в повече от една област.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ 10 000 ЧАСА ТРЕНИРОВКИ?
Ето и в цифри какво означават 10 000 часа тренировки във време:
2 пъти седмично х 1.5 часа = 3 часа на седмица
4 седмици х 3 часа = 12 часа на месец
12 месеца х 12 часа на месец = 144 часа годишно
10 000 часа : 144 часа годишно = 69.44 години

3 пъти седмично х 1.5 часа = 4.5 часа на седмица
4 седмици х 4.5 часа = 18 часа на месец
12 месеца х 18 часа на месец = 216 часа годишно
10 000 часа : 216 часа годишно = 46.30 години
Отбележете, че това е ако тренирате 12 месеца в годината, което рядко се случва.
Вероятно това звучи доста обезкуражаващо. Когато за първи път го изчислих преди около 2 години бях изумен. Вероятно това е една от причините, която обезсърчава хората и ги кара да спрат да тренират (ако са знаели за тази теория).

Надписът в залата гласи: "След 10 000 изпълнения ще бъдеш по-добър!" 

Докато пишех материала по тази статия, си спомних за едно от пътуванията ми до Япония. Във всяка зала за бойни изкуства има калиграфски надпис, който вдъхновява трениращите. Обикновено това е калиграфия с йероглифите на бойното изкуство, което се практикува в залата.  В една от залите, в които тренирахме имаше много по-различен надпис. Когато попитах Хонда сенсей, на който бяхме на гости и при когото тренирахме, какво означа надписа в залата, той ми отговори: След 10 000 повторения ще станеш по-добър!“

Това, което повечето хора обаче не знаят за йероглифът, с който се изписва 10 000 е, че той се използва също и за безкрайност.

МОЖЕМ ЛИ ДА СЪКРАТИМ ТОВА ВРЕМЕ ?
Разбира се, че може, но трябва да знаете някои тайни за това, как да усвоим по-бързо навиците и уменията, от които имаме нужда, за което ще стане въпрос в следващия материал.
А до тогава помислете над въпроса: Кои са нещата, които наистина искам да науча, които са важните умения за мен и моето развитие?
В следващия материал ще намерите отговор на въпроса: Как може да бъде постигнато това не за 10 000 часа, а за много по-кратко време. И разбира това да стане приятно и забавно.
До скоро!

БИБЛИОГРАФИЯ:



Коментари

Популярни публикации от този блог

ЗА КАКВО ПЛАЩАМЕ КОГАТО НАШИТЕ ДЕЦА ТРЕНИРАТ БОЙНИ ИЗКУСТВА?

БУШИДО – КОДЕКСЪТ НА САМУРАЯ

СЕНСЕЙ, СЕМПАЙ И СЕЙТО – ОСНОВИТЕ НА ДОБРОТО ДОДЖО

ИСТОРИЯТА НА АЙКИДО І ЧАСТ

СРЕЩАТА НА ДВАМАТА ГИГАНТИ В БОЙНИТЕ ИЗКУСТВА – МОРИХЕЙ УЕШИБА И ДЖИГОРО КАНО