КОИЧИ ТОХЕЙ ПЪРВИЯТ МАЙСТОР С 10 ДАН В АЙКИДО



Една малка светлина може да запали 10 000.
Коичи Тохей (20.01.1920 – 19.05.2011)


https://www.youtube.com/watch?v=oDLTeruzbsg&t=23s
Кратко видео представяне на Коичи Тохей


Коичи Тохей е първият майстор по айкидо, носител на Х дан, основател на „Шин Шин Тойцу Айкидо“ (в превод „айкидо с обединени ум и тяло“), по-известно като „Ки –Айкидо“.
Той е преподавал  на много от известните майстори по айкидо като Хироши Тада, Сейго Ямагучи, Мицуги Саотоме, Садатериу Арикава, Казуо Чиба, Йошимицу Ямада, Стивън Сегал и много други.
Коичи Тохей с майка си


Коичи Тохей е роден на 20 януари 1920 г. в Токио. По време на раждането майка му страдала от тежък случай на пневмония. В резултат на това през цялото си детство той боледувал и бил с крехко здраве. Това накарало баща му да го запише на  тренировки по джудо. Той тренирал усърдно и тялото му укрепнало. 
На 16 години постъпил в подготвителното училище „Кейо“. По време на тренировка по джудо той паднал силно на гърдите си и развил плеврит, което довело до отсъствието му от училище и спиране на тренировките за цяла година. 
Измъчван от загубата на новооткритата сила благодарение на тренировките, той решил да замени джудо със зен медитация и мисоги практика в Ичикукай доджо в Токио. 
Както и в джудо Коичи Тохей започнал с плам своя път в зен и скоро започнал да се отличава въпреки сериозните здравни проблеми. Коичи Тохей бил убеден, че това което му е помогнало да възстанови здравето си било усилената работа с мисълта и развиването на вътрешната енергия „Ки“. По-късно това го мотивирало да развие системата „Киацу“ – метод за лекуване на физически болести и неразположения на хората чрез натиск с пръсти и излъчване на „Ки“.
След като се възстановил от плеврита, Тохей се върнал към тренировките по джудо, но разбрал, че това, което търси е повече от обикновена физическа подготовка и, че джудо не е изкуството, което ще отговори на неговите очаквания. През 1940 г., когато бил на 19 години, инструкторът му по джудо Шохей Мори му препоръчал да се срещне с основателя на айкидо – Морихей Уешиба.
Според Коичи Тохей, когато за пръв път срещнал инструктор по айкидо, той не бил впечатлен от новото изкуство. Това се променило, когато в доджото влязъл Морихей Уешиба и започнал да показва техники със своите ученици. Тохей все още не бил напълно убеден, но Уешиба усетил съмнението в очите на Тохей, помолил го да дойде на татамито и да го хване. Въпреки своята младост и сила опитите на Тохей били неуспешни и всеки път той се оказвал паднал по гръб на татамито. Тази демонстрация на Уешиба променила коренно мнението на Тохей и след демонстрацията той помолил да започне да тренира айкидо при Морихей Уешиба. В същото време Тохей продължил да тренира ума и тялото си с медитация и мисоги.
Тохей тренирал с Уешиба в продължение на шест месеца, преди да бъде изпратен да преподава в училището в Шумей Окава и академията на военната полиция.
През 1942 г. Коичи Тохей завършил икономическия департамент на престижния университет в Кейо. 
На 23 години, през февруари 1944 г., след получаване на военна подготовка, Коичи Тохей бил призован на военна служба и бил изпратен да ръководи пехотен отряд в окупиран Китай. Там под вражеския огън, той разбрал важността на принципите за обединение на мисъл и тяло. Това му позволило да остане в безопасност по време на войната, заедно с осемдесетте мъже под негово командване. 
След войната се завърнал в айкидо като учи-деши (вътрешен ученик) при Морихей Уешиба, превръщайки се в една от най-силните и влиятелни фигури в света на айкидо. В онези дни предизвикателствата отправяни към Морихей Уешиба били чести. Много хора по това време предизвиквали майстори от различни школи на двубой, включително и група американски борци, които преди това са се опитали да организират предизвикателство в главната квартира по джудо (Кодокан джудо). Именно Коичи Тохей обикновено трябвало да отговоря на тези предизвикателства на хората, идващи в доджото, за да тестват Морихей Уешиба.
По покана на хавайския клон на здравната система „Ниши“, през 1953 г. Коичи Тохей посетила за пръв път Хавай, като станал първият учител, който въвел айкидо в Съединените щати. В едно интервю Коичи Тохей споделя спомени за този период от живота си: 
„Хавайците говореха сдържано и първото нещо, което казаха, беше „Сенсей, толкова си млад!“ (тогава на 33 години). Следваше: „Сенсей, ти си толкова малък!“ (бях висок само 162 сантиметра и тежах 65 килограма по това време). Третото нещо, което казаха, беше: „Сенсей, наистина ли се занимаваш с бойни изкуства?“. Хората, които искаха да се срещнат с мен, бяха чули, че идва експерт по айкидо, затова много от тях си представят някакъв гигант с брада.  Хората започнаха да говорят, че ако такъв мъничък човек е експерт по айкидо, то най-вероятно айкидо е просто някакъв вид измама или нагласена работа. Моята работа беше да започна с успокояване на тези страхове и да демонстрирам принципите на айкидо. Реших, че единственото нещо, което трябва да направя, е да им покажа какво мога и да ги оставя сами да видят. Тогава им казах: Бихте ли могли да съберете 10 мъже, които имат репутация на силни мъже в Хаваи? Когато го предложих, група хора горди със своята сила се събраха веднага. Всички те имаха четвърти или пети ден в джудо или кендо, имаше и борци над 100 килограма. Казах на всички да ме нападнат по какъвто искат начин, а след това бързо ги нахвърлях или им направих ключове един след друг. След това всички местни майстори на бойни изкуства и борци станаха мои ученици. Това променило завинаги отношението към айкидо и много хора започнали да тренират айкидо при Коичи Тохей. Айкикай на Хавай беше е създаден осем месеца по-късно, а аз бях удостоен с пожизнена почетна степен капитан в местната полиция“.
Между 1953 г. и откриването на Хонолулу Айки Доджо през 1961 г. Айкидо преживява бурно развитие благодарение на усилията на Коичи Тохей на хавайските острови. Местните организации дори успяват да наберат средства, които да изпратят в Япония за ремонта на Айкакай хомбу доджо, което е пострадало при бомбардировките над Токио по време на Втората световна война.

Морихей Уешиба на летище Хонолулу, 27 февруари 1961 г., придружен от Коичи Тохей и Нобуйоши Тамура

Между 1953 и 1971 г. Коичи Тохей посетил Съединените щати петнадесет пъти, преподавайки и разпространявайки айкидо и принципите на Ки.  Той бил отговорен за обучението на много от добрите айкидо инструктори в САЩ днес.
Именно през този период айкидо на Коичи Тохей претърпяло много промени, тъй като работата с огромни хавайци била доста по-различна от тренировките в Япония. През този период практиката му започнала да се отдалечава от това, което се практикувало от другите айкидо инструктори.

Коичи Тохей и сумиста Лари Мехау
Ето един случай от срещата на Коичи Тохей на Хавай с един от известните сумо борци от Хавай: „Имаше един офицер в полицията в Хонолулу, който беше учил сумо при професионалния борец Рикидозан. Името му беше Лари Мехау. Той имаше тялото на сумо борец и беше много силен – наричаха го най-силният човек на Хаваите. Когато Коичи Тохей дойде в Хонолулу, той застане до входа на доджото с кръстосани ръце пред гърдите си. Самият му поглед казваше: „Айкидо е измама!“. Коичи Тохей просто го подмина без да му обръща внимание. 
Коичи Тохей обучава полицаи

Скоро след това Рикидозан казал на Лари „Този учител е нещо истинско. Идете и се учете от него, защото айкидо е най-доброто нещо за полицията ”, и той с неохота се записал за часовете по айкидо. Въпреки това, когато отишъл да тренира и да покаже своята сила, той с изумление видял как огромното му тяло полетяло с главата надолу. От този момент нататък Лари се хвърли в изучаването на „Ки“ с такъв ентусиазъм, че започнал да вижда „Ки“ дори в сънищата си. Само един месец след това, той станал шампион по сумо и джудо на Хаваите.

В хрониките за Коичи Тохей се говори и за срещата му с Масутацу Ояма – създателят на Киокушин карате, който бил известен с твърдия си характер. Масутацу Ояма бил с група свои последователи и го изгледал сурово. Коичи Тохей продължил да се усмихва и спокойно да го гледа. Той не се изплашил от големия карате майстор и неговата група. Масотацу Ояма  усетил това, поклонил се и се здрависал с две ръце с Коичи Тохей. След като приключила срещата, един от учениците на Ояма се върнал и попитал Коичи Тохей: „Сенсей, кой сте вие? Това е първият път, когато виждам нашия учител да сведе глава и да поздрави някого така“.
Коичи Тохей заедно с Кишомару Уешиба и някои от инструкторите на Айкикай - 1960 г.
Коичи Тохей бил главен инструктор в Айкикай хомбу доджо в продължение на почти две десетилетия. През 1969 г. той получил десети дан в айкидо, като станал първият, който е удостоен с тази висока степен.
Коичи Тохей заедно с Морихей Уешиба
След смъртта на Морихей Уешиба през април 1969 г., Кишомару Уешиба оглавил Айкикай хомбу доджо (главната квартира на айкидо), а Коичи Тохей продължил да бъде главен инструктор. Следващите няколко години нещата продължили както преди, но между старшите ученици и инструктори нараствало напрежение.
По това време Коичи Тохей имал „ясни идеи“ за „най-добрия начин на преподаване на айкидо“, които се основавали до голяма степен на принципите на „Обединение с Ки“, преподавани от един от неговите учители по йога. Той предложил тази система да се въведе като преподаване на „Ки“ в рамките на Айкикай, но идеята срещнала огромна съпротива сред старшите учители там. Това накарало Коичи Тохей през 1971 г. да основе  самостоятелна организация -  „Ки но Кенкюкай“ (Ki no Kenkyūkai). Официалното японско име на организацията е Шин шин тоицу айкидо (Shin Shin Toitsu Aikido Kai), известна сред англоговорящите страни като „Ки Общество“ (Ki Society). По това време Коичи Тохей още бил главен инструктор в Айкикай хомбу доджо.

Това положение продължило още няколко години, докато разривът между Коичи Тохей и останалата част от инструкторите в Айкикай станал твърде голям и той напуснал. Разцеплението предизвикало голям разрив в айкидо по целия свят, тъй като много хора трябвало да изберат коя страна да последват - Коичи Тохей, който бил най-старшия учител по айкидо, или да останат в Айкикай, начело на който бил сина на Морихей Уешиба - Кишомару. 
На 15 май 1974 г. Коичи Тохей изпратил писмо на английски и японски език до по-голямата част от доджо както в Япония, така и по целия свят, като обяснил причините си за раздялата с главната квартира на айкидо (Айкикай хомбу доджо) и плановете си за развитието на идеята за „Ки“ в новата организация. Това разделение било като шок за много от айкидистите по целия свят. Коичи Тохей бил високо ценен от много инструктори и ученици в айкидо по целия свят. Той със сигурност бил една от най-забележимите фигури в айкидо. За много от практикуващите, като най-техничния майстор по айкидо, той е бил естествения наследник на Морихей Уешиба след смъртта му. Това довело до отделянето на много доджота, които се отцепили от Айкикай и се присъединили към организацията на Тохей.
Новата цел на Коичи Тохей била да координира всички доджо по света, които се присъединили към него и да ги включи в новата си организацията - Shin Shin Toitsu Aikido (Айкидо с координирани мисъл и тяло). Този клон на айкидо е активен и днес.
Коичи Тохей продължил да усъвършенства и развива своите методи за преподаване на „Ки“ и айкидо, а „Ки но Кенкюкай“ се разраствала и отваряла нови клонове по целия свят. През последните години изглежда Тохей се опитал да се отдалечи от айкидо и да наблегне само на тренировките с „Ки“.
През октомври 1977 г. признавайки, че принципите на „Ки“ допринасят значително за утвърждаването на националното здраве, организацията на Коичи Тохей -  „Ki no Kenkyukai“ (Ki Society International) е официално призната от Министерството на здравеопазването и благосъстоянието на Япония.
В една от последните си книги, съдържаща както биография, така и описание на неговото учение, айкидо не се споменава много, а на О-сенсей е отделено по-малко от един параграф. Това станало източник на недоволство сред много от членовете на „Ки но Кенкюкай“ и  петима от най-висшите членове в САЩ подали оставка, като напуснали заедно със своите организации. Някои се завърнали в Айкикай, а други станали независими.
Тохей-сенсей е много специална личност. Почти всички са съгласни, че с изключение на айкидо на самия О-сенсей, айкидо на Тохей-сенсей е може би най-хубавото, което са виждали. Освен това той бил един от най-талантливите учители, които айкидо е имало, разработвайки повечето методи на преподаване, използвани в много доджо и днес. Системата, която се използва и днес, тази на „Ки упражненията“ в айкидо дължи своето съществуване почти изцяло на Коичи Тохей и трябва да признаем дълга си към него и да продължим да му оказваме необходимото уважение, което с право заслужава.
Четири основни принципа на Ки за обединение на мисълта и тялото формулирани от Коичи Тохей:
1. Запази Единствената точка.
2. Отпусни се напълно.
3. Поддържай тежестта от долната страна.
4. Излъчвай Ки.
Коичи Тохей е известен също с това, че е обучавал на принципите на „Ки“ много известни знаменитости и спортисти.
През 1997 г. синът му Шиничи Тохей, бъдещият наследник, започнал обучението си като учи деши (вътрешен ученик).
Виждайки, че Шиничи Тохей е напреднал достатъчно в обучението си по айкидо, Коичи Тохей го прави официален наследник на „Шин шин тоицу айкидо“. След този момент той се оттеглил от челните места на преподаването и продължил да наблюдава развитието на организацията.
Коичи Тохей умира на 19 май 2011 г. на 91-годишна възраст, след като прекарва две седмици в болница с възпаление на белите дробове. Уатару Хатакаяма, от главната квартира на „Ки обществото“, споделил: По време на своето лечение в болницата Коичи Тохей два пъти беше приеман в интензивното отделение за лечение и два пъти и се връщал в общото отделение, всеки път благодарение на силата на вътрешната енергия „Ки“, но сърцето му отслабвало малко по малко и сутринта на 19 май си отиде от този свят"
Церемонията по погребението му се провела в храма Цукиджи Хонганджи. Над 1200 души от цял свят присъствали на церемонията, за да му отдадат последно уважение.
Тохей сенсей е голям учител и забележителен човек, сърдечен и отзивчив, с голямо чувство за хумор и широка усмивка. Използвайки силата на жизнената енергия „Ки“, за да преодолее болести и неразположения, той лекува и вдъхновява хората да помагат на други хора по целия свят, както и да се грижат за своето здраве.

ИЗВЕСТНИ УЧЕНИЦИ НА КОИЧИ ТОХЕЙ СЕНСЕЙ:
Както преди, така и по време на позицията си на главен инструктор в Хомбу Доджо, Коичи Тохей е преподавал на много забележителни в последствие майстори по айкидо. Някои от тях са оказали или оказват трайно въздействие върху айкидо и до днес.
Сред тях са:
Фумио Тойода  - VІ дан, основател на Айкидо асоциацията на Америка и Международната айкидо асоциация. Фумио Тойода е първият японски майстор посетил България през 1990 г. и оказал голяма роля в развитието на айкидо в България.
Стивън Сегал – VІІ дан, американски актьор, филмова звезда, продуцент, писател, режисьор и автор на песни.
Коретоши Маруяма – бивш Шеф инструктор и Президент на „Ки Обществото“, който основава независим стил в айкидо – Юшинкай айкидо.
Шиничи Сузуки – ІХ дан, главен инструктор на Мауи Ки айкидо.
Кристофер Къртис – VІІІ дан, Шеф инструктор на Хавайската Ки Федерация, съветник на „Ки общността“ за Европа.
Дейвид Шанер – VІІІ дан, Шеф инструктор на Източната Ки федерация, съветник на „Ки обществото“ за Източна  Европа, Руската Ки айкидо федерация, Директор на Конект Консултинг.
Шизуо Имайзуно – VІІ дан Шин шин тоицу айкидо, който основава независим стил в айкидо Шин Будо Кай.
Хари Кийоши Ишисака – основал Ориндж каунти Айкикай в Калифорния през 1964 г.
Рой Суенака – VІІІ дан, основател на Уадокай айкидо.
Алън Рудок – VІ дан, въвел айкидо в Ирландия, основател на Айки но мичи.
Шуджи Маруяма – основател на Кокикай айкидо.
Кенджи Ота - присъства в поредица от обучителни видеоклипове на Panther Productions Ki-Aikido, също така е шампион по бални танци и баща на, Стив Ота V-ти Дан.
Джон Мамору Такаги – VІ дан, основател на Аризона Айкикай.
Родерик Кобаяши – VІ дан, основател на Сейдокан айкидо.

КНИГИ НА КОИЧИ ТОХЕЙ
Aikido in Daily Life - May 1966
Aikido, the Arts of Self-Defense – 1969
Ki Training Guides - 1974
·       How to develop Ki
·       How to unify Ki
·       Ki breathing methods
·       Ki meditation
·       Ki hygiene
What Is Aikido? – 1974
Book of Ki – November 1976
This Is Aikido – May 1978
Ki in Daily Life – July 2001
The Way to Union with Ki – September 2001
Kiatsu – February 2003
Ki Sayings – February 2003
Ki Breathing – March 2005

Библиография:

Коментари

Популярни публикации от този блог

ЗА КАКВО ПЛАЩАМЕ КОГАТО НАШИТЕ ДЕЦА ТРЕНИРАТ БОЙНИ ИЗКУСТВА?

БУШИДО – КОДЕКСЪТ НА САМУРАЯ

СЕНСЕЙ, СЕМПАЙ И СЕЙТО – ОСНОВИТЕ НА ДОБРОТО ДОДЖО

ИСТОРИЯТА НА АЙКИДО І ЧАСТ

СРЕЩАТА НА ДВАМАТА ГИГАНТИ В БОЙНИТЕ ИЗКУСТВА – МОРИХЕЙ УЕШИБА И ДЖИГОРО КАНО